FAQ


Jak používat
Jemné síto s malými otvory používejte, pokud chcete čirou šťávu nebo pokud lisujete pevné a vláknité suroviny jako jablka, mrkev, hrozny, řapíkatý celer apod.
Hrubé síto s většími otvory je vhodné pro hustší, vláknité šťávy nebo měkké suroviny jako jahody, kiwi, banány atd.
Začněte v poloze CLOSE (ZAVŘENO).
Tuto polohu ponechte u měkkých surovin jako jahody, kiwi, banány.
U vláknitých nebo semenných surovin přepněte při naplnění komory páčku do polohy Half-Open (POLOOTEVŘENO) a ponechte ji tak až do konce lisování. Můžete cítit mírné vibrace – to je zcela normální.
Tipy & Upozornění
Hurom otáčí pomalu (43 otáček za minutu), aby zajistil čerstvost šťávy.
Pokud přidáte suroviny příliš rychle, komora se může přeplnit a horní víko nemusí jít otevřít.
Použili jste malé semenné nebo vláknité suroviny jako hrozny či řapíkatý celer?
V takovém případě přepněte páčku do polohy Half-Open během lisování. Pomůže to předejít zablokování horní části.
Řešení:
- Podržte tlačítko Reverse (Zpětný chod) po dobu 10–20 sekund (opakujte 2×).
- Současně otáčejte víkem proti směru hodinových ručiček pro snadnější otevření.
Zkontrolujte, zda je těsnění na dně komory a silikonová stěrka na straně rotujícího kartáče správně nasazena a upevněna.
Pokud dojde k úniku, zkuste vyměnit těsnění komory. Pokud chybí těsnění, kontaktujte servisní středisko.
Suroviny jako jablka, špenát, kapusta, zelí nebo ananas mohou vytvářet pěnu. Pěna ale obsahuje také živiny – enzymy, vitamíny, minerály – proto doporučujeme šťávu pít i s pěnou, pokud není její konzumace nepříjemná.
Nebojte se – jde o stopy po výrobě (tzv. gate mark) z finálního kroku při tepelné úpravě. Nejedná se o vadu.
Škrábance / vlnky / rýhy nejsou vadou, ale běžným znakem výrobního procesu.
Rychlé propláchnutí komory vodou mezi přípravou různých šťáv je pouze dočasná funkce.
Po úplném lisování vždy rozložte všechny části a důkladně je omyjte.
Nejlepší kvality šťávy dosáhnete lisováním v čisté komoře. Po větším lisování doporučujeme zařízení rozebrat a všechny části umýt.
Ne! Zmražené suroviny mohou odšťavňovač poškodit. Hurom nemá nože a pracuje pomalu, takže zmražené potraviny mohou způsobit závadu. Před lisováním je vždy nechte úplně rozmrznout.
Ne. Tvrdá semena jako v broskvích, mangu, višních apod. je třeba před lisováním odstranit – mohly by způsobit poškození odšťavňovače.
Během lisování může dle typu surovin docházet k různým zvukům – obzvlášť u vláknité zeleniny (zelí, mrkev, kapusta).
TIP:
- Při chodu naprázdno může vznikat třecí hluk – nenechávejte přístroj běžet bez surovin.
- Hluk může být ovlivněn i okolním prostorem – pokud vás intenzita znepokojuje, obraťte se na servis.
O šťávě
V lednici ji lze skladovat 2–3 dny. Nejlepší je však pít šťávu ihned po vylisování, protože živiny se časem snižují.
Doba trvanlivosti závisí na typu surovin, skladovacích podmínkách a teplotě.
Zdraví lidé mohou pít kdykoli. Na lačný žaludek nebo před spaním však může u citlivých osob dojít k podráždění.
Kyselost a vláknina mohou stimulovat žaludek – ideální je pít šťávu po jídle.
Při odšťavňování se odděluje nerozpustná vláknina, což zvyšuje vstřebávání vitamínů, minerálů, enzymů i vlákniny.
Chcete-li více vlákniny, použijte hrubé síto.
TIP:
Dužinu můžete dále využít – například při vaření, pečení nebo kompostování.